Acquaintance

14 August 2011

Kepentingan Berkawan



Assalamualaikum ..
Selamat tengah hari ..
hehe ..

No man is an island - John Donne (1572-1631)

Pepatah yang aku amek dari sebuah blog ..
Aku terus nak tulis pasal ni ..
Dalam blog tersebut ada kata ..
Setiap dari kita perlukan satu jiwa lain ..
At least dalam kehidupan kita ..
Menepati dengan pepatah di atas ..

Kepentingan berkawan ..
Susah nak jumpa kawan baik ..
Yang betul2 ada di saay senang atau susah ..
Semua orang merungut macam tu ..
Baca laa kat fb,twitter, blog ..
Mengadu susahnya nak jumpa kawan sejati ..
bla bla bla ..
ANNOYING ,serius ..

TETAPI ..
Pernah kah berfikir ..
Cuba renungkan kembali ..
Tanya pada diri ..

'adakah aku seorang kawan yang baik?'
'adakah aku ada untuk kawankawan bila mereka sng@susah?'

Sebelum persoalkan kebolehan orang lain ..
Tanya pada diri,adakah sudah cukup bagus sebagai seorang kawan? 
Jika tidak cukup, berubah ..
Insyallah akan datang padamu seorang sahabat ..
Temanimu saat kamu sng@susah ..

Aku sendiri bukan kawan yang baik ..
Aku serius cuba untuk ke arah itu ..
Sebab aku tahu dan percaya pada karma tuhan ..
Berbuat baik pasti dibalas baik ..
suatu hari mesti jumpa ..
insyallah ..


*hehe, personally dari aku. tiada kaitan hidup atau mati






17 comments:

mr.dinie said...

ak kwan yg baik kn..hehe

twinkeenabilah said...

sy jiran yang tak baik ? haha :p

amirulspurs said...

dinie : haha.mesti laa.
jiran : i tak kata apa2 pun. haha

Zul Fattah said...

ko kawan dengan aku r..aku baik punye.. haha..
promote diri..

amirulspurs said...

bolehh. aku kawan dgn semua org. haha

dill said...

salam. sy rase petikan tu dr blog saye. lebih suke jika anda acknowledge saye.

dill.

amirulspurs said...

ohh yaa.lupa.maaf.

asy faro said...

ape yg aku perasan, adat hidup berkawan nie..kalau tyme kita senang kawan ramai, tyme susah semua hilang.
harapnye kite x mnjadi golongan seperti itu ye^^

salam kenal dr saye, asy faro.

keep in touch!

kak rose said...

kak rose pena dengar..bile kite jumpe orang baru lam tempoh yang singkat...cam..2 tahun.. kite kenal orang tu..tu la yang mungkin akan jd kawan kite..[kawan baik] inysAllah..kak rose de kawan..sek ren same,men same,uma nak dekat same..kawan dari darjah satu...tapi skunk..suam2x kuku je...sedey2x..kawan kat matrik tu jugakla yang kekal sampai laa ni.. :)

amirulspurs said...

Asy Faro : salam kenalan. btol ckp kau. susah cari kawan mcm tu .. sbb tu dalam entry ak kata kita sendiri mesti berubah utk jd kawan trbaik utk kawankawan kita

amirulspurs said...

Kak rose : itu saya setuju sgt. kebanyakan kawan sekolah menengah mesti bila masuk u dah tak rapat. skunk yg rapat pn ngn bdk uni. but sy still keep in touch dgn bdk skola. rapat,tp susah nak hangout selalu ... sedih -.-

kak rose said...

samelar...nie pun de reunion bebuke dgn dak sek...tapi ramai yg x dpt pgla..x cuti la..examla... tambat sorang2x kat pokok t taula.. HAHAHA!!

amirulspurs said...

kak rose menakutkan sgt. ptt laa depa tak mau mai. hehe

echa takashimaya said...

yes! tanye diri sendiri dulu. baik ke kita ni utk org lain? renungkan lah =)

amirulspurs said...

echa : yes. btol2. itu laa point yg sebenarnya. huhu

MiaHani said...

untuk jadi kwn sejati kena trima baik buruknya skali smbil memperbaiki diri. klu asyik condem ja (mgutuk blkg), no use. hehe

amirulspurs said...

yaa. betul. sambil2 kita perbaiki diri kita ke arah yg lebih positif. insyallah :)