Acquaintance

29 September 2011

Berbudi bahasa : Pen-pal

Hello readers :)


  1. Kerajaan telah melancarkan kempen budi bahasa budaya kita pada 11 Januari 2005 dan juga merupakan agenda lima tahun kerajaan dalam melahirkan rakyat yang berbudi bahasa.
  2. Berbudi bahasa ini termasuklah TIDAK membuang sampah sesuka hati,menolong orang dalam kesusahan,memberikan senyuman ikhlas,hormat orang tua dan lain-lain.
  3. Melahirkan minda rakyat kelas pertama merupakan sasaran kerajaan. Namun, first class infrastructure,THIRD class mentality yang pernah diungkapkan seorang menteri kabinet beberapa tahun lalu menggambarkan situasi berbeza, Kenapa?
  4. Lihat saja ibu negara,Kuala Lumpur merupakan kota metropolitan yang sangat maju. Pelbagai infrastructure ada,serba serbi lengkap. 
  5. TETAPI, Kuala Lumpur juga pernah dilaporkan CNN sebagai antara bandar terkotor selepas mereka membuat liputan dilorong-lorong yang penuh dengan sampah. 
  6. Penduduk di luar negara seperti Eropah, sangat mementingkan berbudi bahasa. 
  7. Ambil contoh, rakan pen-pal aku dari Estonia kerap menegur aku tentang kebiadaban aku memotong bicaranya ketika berbual sikap kedekut untuk berkata, thanks mate !
  8. Tambahnya lagi,berbudi bahasa itu amat penting terutama ketika berkomunikasi dengan orang lain dan jangan kedekut untuk menghargai sesuatu.
  9. Contohnya, dia pernah marah aku semasa aku membalas chatting terlalu cepat sedangkan dia belum lagi habis cerita. Terus marah,dia kata aku biadab. Off Chat. HAHAHA.
  10. Aku yang biadab,jangan ikut aku. Dah kena marah. Tetapi,kawan tetap kawan.
  11. Lain kali jangan menyampuk tau ketika orang sedang bercakap. Dengar dulu, baru bagi reaksi yang sesuai. Jangan main redah, kena macam aku.
  12. By the way,she is my best pen-pal i ever had, seriously. Will be here on forthcoming January, again.

p/s : Berbudi bahasa itu budaya kita :) Have a blast readers, thanks again reading my blog.#kbai


17 comments:

Aku Si Pujangga said...

Budi bahasa budaya kita.. :)

echa takashimaya said...

dia berbudi saya berbahasa :)
dia tak de budi saya tak de bahasa.haha.boleh?ahh Joking!hehe

Missjajan said...

budi bahasa budaya kita. peace -,-

Tcca Anuar said...

pen-pal dari estonia ooo~ untung lah ada kawan antarabangsaa...

<----- saya takde. hehe

Wan Suhail said...

org bagi body,kita merasa

boleh?

A Crack Mirror said...

wuhuhu~ terasa membaca posting awak sampai habis ni pun berbudi bahasa gak kan??? erm...

Syazwan Che Deraman said...

she?.

mana gambar dia?

ooo...mcam tu ye mereka ni.

Malaysia kotor.
aku setuju.

Picoz Shupalula. said...

budi bahasa budaya kita. but still, ramai lagi yang ketepi kan budi bahasa kan? faktor persekitaran kut. ngeh ngeh ngeh. peace (-.-)v

xanders.co said...

@pujangga : tau pun. haha

xanders.co said...

@echa : pantun ka apa ni? haha

xanders.co said...

@jajan : wekkk !!!

xanders.co said...

@tcca : untunglaaa. hehe,cari laa sorg beb.

xanders.co said...

@naka : bolehhh, rasa sampai lebam.

xanders.co said...

@asya : sgt berbudi bahasa. thanks :)

xanders.co said...

@syazwan : segan letak sini. hehe.

satu dunia tauuu

xanders.co said...

@picoz : kempen tak jadi

Namee Roslan said...

budibahasa budaya kita tapi org masih duk pakai bahasa eeuwwww titeww sukeww diewww. hahah