Acquaintance

05 September 2011

Penyokong Mas Vs Penyokong Kelab EPL



Asslamualaikum ..
Aku saja nak ulas topik ni ..
Aku terbaca di SinarHarian ..
Bola sepak Malaysia dah jadi fenomena beb ..
Berebut hari tu orang beli tiket dari 9 pagi !
hikhik ..

PENYOKONG MALAYSIA
10 tahun dulu ..
Orang kita amat malu nak pakai jersi Malaysia ..
Nak jumpa di kedai memang susah ..
Stokis sendiri pun nak tak nak ambil ..
Sebab tak laku and ..
Add up dengan krisis serius melibatkan rahsuah ..
Yang terus membunuh bola sepak kita pada 1996 ..

Sekarang, 2011 ..
Jersi Malaysia sangat laku ..
Tak kira biru merah atau kuning ..
Boleh nampak orang kita dah mula pakai ..
Tak kira kaum,jantina dan agama ..

Aku ingat lagi kawan aku sanggup ke Indon ..
Dia citer lagi jersi dia nak beli habis satu perak ..
Sampai kena p kuala lumpur ..
Tu puas cari naseb jumpa sebelum naik flight ..

Semuanya bermula dari Malaysia menang AFF Suzuki ..
Orang kita dah tak malu pakai jersi kita ..
Seiring dengan jersi gergasi Eropah yang lain ..
Sehingga timbul isu ke kementerian ..
Mengenai hak penjualan jersi kebangsaan ..
Pak menteri kata, terpulang semua ada hak ..
Untuk menggalakkan sokongan padu rakyat ..
Yang ni aku puji sangat ..
Time Fahmi Che Mat save penalti ..
Semua orang tempik gempita dabik dada ..
Time Safee Salie sumbat dua biji ..
Semua orang bangga sampai rekemen masuk QPR ..

Cuba kalau Fahmi Che Mat bolos 5 bijik ..
Terus minta Dato' RJ ganti orang lain ..
Cuba kalau Safee gagap depan tiang gol ..
Komfem satu Malaysia kutuk,masuk page depan BeritaHarian ..
Macam jadi kat Helmi Eliza Eliaz ..

Renung-renungkan lha ..


PENYOKONG KELAB EPL
Mempunyai ramai peminat yang setia ..
Peminat siap daftar jadi ahli kelab ..
Walaupun kelab di Liga Kejuaraan seperti Cardiff dll ..
Stadium amat jarang kosong macam kat Malaysia ..
Hampa duk tgk EPL kat tv selalu kann ..
Pernah ka tgk banyak seat kosong ?

Pemain juga amat dikenali oleh peminat ..
Full detail peminat tahu tau ..
Each one player in and out fans amat titikberatkan ..
Soal kewangan, facilities, management ..
Fans tahu semua tu, dah kira macam family ..
Website kelab sentiasa diupdate ..

Pemain kelab juga tidak dikritik teruk ..
Unless kalau dia tu decent player ..
Tak main whole seasons atau sekadar pemain lebihan ..
Fans depa juga mahu each player main ..
Bagi sokongan padu ..
Kita macam mana? HAHAH

Sokongan diberi pada kelab setempat ..
Tak malu beb pakai jersi team fevret depa ..
Even tu kelab tercorot dalam EPL !
Stadium still tak sunyi ..
Menangis bagai kalau lihat teamnya kalah ..
Lagi2 kalau main kat 'home' ..


Secara ringkasnya ..
Bolasepak kita dah maju, peminat dah ramai ..
Cuma biar konsisten, semat dihati ..
Kalau team kita kalah pun, teruskan sokongan ..
Chill, HAHA


p/s : cuma aku jaa tkda jersi malaysia, mmbe aku suma ada :(

6 comments:

Danial Razak said...

kalau duduk kat atas kita puja2..
kalau dah duduk kat bawah mula la kutuk2..
macam ni la orang kita kan..hrmm.

Namee Roslan said...

itu yang bagus! tapi tu lah, bila dah naik baru nak sokong. patut masa tengah struggle dr bawah lah kita kena sokong kan.. :) seronok tgk org pakai jersey harimauu :)

amirulspurs said...

@Danial : betul2. tu yg susah. tkpa2, teruskan sokongan :D

amirulspurs said...

@namee : haa ah, seronok tgk orang kita dah mula berebut pakai jersi harimau.

sergeant keroro said...

haha, KFCM xde nak kutuk. tapi sharbinee tu main cam haram jugak.

:P

p/s : iklan free xde, malas XD

amirulspurs said...

Alahhh, macam jadi kat Helmi Eliza dulu, tak adil. silap sekali je pun. ksian dia tu